Direct naar paginainhoud

Leraar worden

Krijg jij energie van kinderen en speel je al langer met de gedachte om als leraar aan de slag te gaan? Jij hebt passie voor het onderwijs. Je wilt kinderen heel graag helpen bij het ontwikkelen van hun talenten en jouw groep leerlingen leren hoe ze kunnen samenleven met anderen. Zo geef je jouw leerlingen straks een goede basis om later in de maatschappij te kunnen functioneren.

 

Benieuwd wat er nodig is om voor de klas te staan? De Rijksoverheid geeft hier informatie over. Wil jij als leraar in Almere aan de slag? Of vanuit een andere baan het Almeerse onderwijs in? Wil je bijvoorbeeld aan de slag in het primair- of voortgezet onderwijs? Of op het mbo? Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn.

In het basisonderwijs

Als je les wilt geven op een basisschool, heb je een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs nodig. Je kunt deze bevoegdheid op meerdere manieren halen. Hogeschool Windesheim biedt bijvoorbeeld de Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) in Almere aan. Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen.

 

Zij-instroom

Ook zonder lesbevoegdheid kun je direct het basisonderwijs instappen als je al een hbo- of wo-diploma op zak hebt. Met het zij-instroomtraject van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) in Almere krijg je de kans om die stap te zetten. Je staat 2 à 3 dagen voor de klas, begeleid door een docent van Windesheim en de begeleider van je school. In maximaal 2 jaar heb jij dan je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs! 

 

Enthousiast? Flevowijs neemt je aan de hand en vertelt je meer over het zij-instroomtraject in Almere. Je kunt bij hen ook meteen een persoonlijk advies aanvragen. 

 

Havo- of mbo 4-diploma

Heb je een havo- of mbo 4-diploma? Dan gelden er toelatingseisen op het vlak van geschiedenis, natuur & techniek, en aardrijkskunde. Ga naar de website goedvoorbereidnaardepabo.nl voor de eisen, de inhoud van de eventuele toelatingstoetsen en de procedures die daarbij horen.

 

Boven de 21?

Ben je boven de 21 en heb je nog geen havo- of mbo 4-diploma? Dan ben je toelaatbaar tot de Lerarenopleiding Basisonderwijs wanneer je de toelatingstoetsen en de 21+ toets hebt behaald.

In het voortgezet onderwijs

Om les te geven in het voortgezet onderwijs is een lesbevoegdheid voor een bepaald vak nodig. Heb je nog geen onderwijsbevoegdheid? Dan mag je misschien toch lesgeven, bijvoorbeeld als zij-instromer of gastdocent. Of je kunt onder verantwoordelijkheid van een andere docent lesgeven.

 

De Rijksoverheid heeft op een rij gezet wat er nodig is om in het voortgezet onderwijs voor de klas te staan.

 

Ben je benieuwd naar de arbeidsvoorwaarden als je aan de slag gaat in het onderwijs? De Rijksoverheid heeft hierover meer informatie.

Op het mbo

Wil je aan de slag als leraar in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve)? Dit kan door af te studeren aan een lerarenopleiding. Of door het behalen van een tweedegraadsbevoegdheid in een traject voor zij-instromer.

 

PDG

Heb je op dit moment nog geen lesbevoegdheid? Maar werk je wel al in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of de volwasseneducatie? Dan kun je in anderhalf jaar een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) halen.

 

Heb je ruime ervaring in het onderwijs en/of een relevante hbo-opleiding? Dan kun je misschien het verkorte traject volgen. De opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) richt zich op mbo-docenten zonder onderwijsbevoegdheid die tijdelijk in dienst zijn genomen door de mbo-instelling (zij-instromer). Wil je deelnemen dan word je voorgedragen en opgegeven om de opleiding te volgen door de mbo-instelling waar je werkt.

 

De Rijksoverheid heeft op een rij gezet wat er nodig is om in het voortgezet onderwijs voor de klas te staan.

 

Mogelijk kom je in aanmerking voor subsidie als je een lerarenopleiding gaat volgen. Op de website leraar.nl kun je door antwoord te geven op een aantal vragen checken of je in aanmerking komt voor een subsidieregeling.

Wil je eerst zeker weten of het beroep leraar echt bij je past? Ga aan de slag met de checklist! Deze checklist helpt je inzicht te krijgen in de stappen die je moet zetten en lesbevoegdheden die nodig zijn.

Oumaima el Mhassani

Oumaima geeft met veel plezier les in Aardrijkskunde. 

"Leerlingen een schatkist aan kennis en vaardigheden geven, dát maakt me trots."

Leraar zijn is het mooiste vak dat er bestaat. Je opent de wereld voor kinderen, je laat ze zien wat er allemaal is en helpt ze bij hun ontwikkeling. In Almere krijg je als docent alle kansen om ook zélf te groeien en jezelf te ontwikkelen. Op mijn school krijg ik veel vrijheid om mijn eigen invulling aan de lessen te geven. Toch ben ik nooit alleen, want ik heb inspirerende collega’s om mee te sparren en werkvormen te delen.

 

Het is prachtig om de ontwikkeling van ‘mijn’ pubers mee te maken. Bij mijn groep zijn de informele gesprekken vaak het meest waardevol. Niet alleen voor de leerling maar ook voor mijzelf! En als je dan na 3x uitleggen opeens het Eureka-moment ziet bij een leerling, dat is super! Dat maakt me trots op mijn leerlingen, op mijn vak , én op de manier waarop wij in Almere de zaken aanpakken.

Bekijk hier het verhaal van Oumaima